Freitag, 21. Juli 2017

Ako začínala Vuelta: podivná časovka a Velitsovci spomienky na rok 2010

"Robíte si srandu?" Vyhlásil Nicolas Roche zo Sky. Chris Froome sa pre zmenu na sociálnych sieťach pýtal fanúšikov, či majú nejaký nápad, ako si s časovkou poradiť.

Načo začalo zákulisné lobby. "Naozaj si Medzinárodná cyklistická únia myslí, že je toto akceptovateľné?" Preniesol za všetky Rory Sutherland z Movistar.

Na tom sa predsa nedá pretekať!

Niektorí pretekári dokonca naznačovali, že si 7,4 kilometra "strihnú" na horskom bicykli! Ťažko povedať, ako by ho tak rýchlo do Španielska dopravili, ale predstava to je zaujímavá. Všetci do jedného kritizovali trať, po ktorej sa mal ísť úvodný tímový prológ Vuelty. Trasa totiž viedla po betóne, asfalte, vyvýšenom drevenom mostíku, gumové platforme…a k tomu pridajme trochu piesku.No proste "psíček a mačička varili tortu".

Piatok poobede: však ono to nejako dopadne

"Potom, čo sme dostali sťažnosti tímov, sme spoločne s rozhodcami závodu znovu prešli trať a rozhodli, že etapa na plánovanej trase prebiehať bude. Zaznamenaný čas ale bude počítaný iba v tímovej klasifikácii, nie v tej jednotlivcov, "zaznelo z úst usporiadateľov.

Inými slovami, úvodný diel Vuelty bude neutralizovaný - rozumejte: pôjde sa len o červený trikot lídra, ale žiadne časové rozostupy favoritom nehrozí. Bolo jasné, že sa pelotón rozdelí na dve polovice.Polovica časovku pôjde naplno, tá druhá nie.

​​Sobota podvečer: Vuelta rovnako začne až v nedeľu

Na trať ako prvý vyráža celok MTN-Qhubeka a zachádza čas …ako dobrý vlastne? To v tej chvíli nikto nevie, ale nezdá sa, že by do toho dali všetko. "Pre divákov pri televízii a ľudí na pláži to muselo byť super. Pre nás už menej, "komentoval hneď po pretekoch športový riaditeľ Jens Zemke.

Prvá, u koho bolo vidieť, že jede naplno, bol tím Lotto-Jumbo. Tratí preletel rýchlosťou viac ako 53 km / h a ukázal, že aj na tomto povrchu sa dá ísť rýchlo a pritom bezpečne. "Ale áno, bolo to fajn. Nečakali sme, že budeme takto rýchli.Vuelta ale začína až zajtra, "potvrdzoval Mario Aerts, športový riaditeľ.

Na čele sa objavila Orica, možno najväčší favorit tímového chronometra, keď ju o pár minút neskôr o necelú sekundu preskočil Tinkoff-Saxo vedený Peter Sagan.

"jedna sekunda!" lamentoval nešťastný Cameron Mayer, jedna z mašiniek austrálskeho vláčika. "Za posledných 24 hodín sa toho povedalo a napísalo toľko. My si tu trať na tréningu prešli nao zaj rýchlo. V závode to je ale samozrejme o niečom inom. Bolo tam pár vyhrotených momentov, ale zvládli sme to a ideme ďalej. "

Peter Sagan sa práve s úsmevom od ucha k uchu bavil sa spolujazdci, ako to Orica nandali, keď je vzápätí o necelú sekundu preletí jenom päťčlenný vlak BMC na čele s ďalším slovenským cyklistom Peter Velits.Sagan po etape situáciu komentoval: "Kvôli mne sme zase druhí." Narážal tak na svojej takmer predplatené druhé miesto v etapách Grand Tour.

To Velits môže oslavovať, aj keď ešte v tímovom autobuse nebolo jasné, či aj BMC časovku nepojme príznačným štýlom "lážoplážo".

"Naozaj, ešte v autobuse smerom na štart sme sa o tom dohadovali. Potom sme sa ale dohodli, že aj napriek všetok risk pôjdeme naplno. Sme majstri sveta v tejto disciplíne a chceli sme ukázať, že dokážeme vyhrať na akomkoľvek povrchu, "potvrdil po etape nový majiteľ červeného dresu.

" T o my sme to išli v pohode, piánko, "usmieval sa v cieli Vincenzo Nibali z Astany.Okrem jeho tímu, ktorý časovku ešte zašiel so cťou, sa na trati najviac ulíval Europcar, ktorý stratil 2:15 minúty!

Ani Froomův Sky s viac ako minútovým zásekom príliš neriskoval. "Keď organizátori oznámili, že bude časovka zneutralizované, rozhodli sme sa ju absolvovať v pokoji. Bol by to moc veľký risk, "komentoval po etape Welšan Thomas v drese Sky.

Zato celok BMC išiel na hrane a veľa stajní na rom bola podobne. Preto je príjemným prekvapením, že nedošlo k žiadnemu pádu ani iné kolízii. "Všetko našťastie dobre dopadlo, žiadne problémy neboli zistené," potvrdil sucho technický riaditeľ závodu Fernando Escartin.

Úvodná časovka Vuelty netvorí ani 1% z celkovej dĺžky trasy. Aj napriek tomu sa možno stane tou nejpropíranější za celé tri týždne.Ale všetci pretekári sa zhodovali. "Tá pravá Vuelta začne až v nedeľu."

Vuelta Velits zasľúbená

Tá podobnosť je priamo symbolická. Je to presne päť rokov, čo Peter Velits začal svoju púť za najlepším celkovým výsledkom v kariére. V roku 2010 sa na Vuelte išla tiež časovka a áno, tiež tímová. Bol vtedy v tíme s Markom Cavendishom a Tejayem Van Garderen, s ktorým zdieľa autobus aj tento rok, takže jeho pozíciu lídra nenasvedčovalo vôbec nič.

Navyše jeho vtedajší tím HTC - Columbia vtedy vyhral úvodný tímovú časovku. Do červeného sa síce obliekol Cavendish, ale Velits nebol ďaleko. A schválne si tipnite, kde končila druhá etapa vtedajšieho ročníka?Áno, v Marbelle, teda mestečku, kde sa odohrávala včerajšej časovka.

A tretia až mýtická podobnosť? Velits v roku 2010 vynechal Tour de France kvôli zlomenine kľúčnej kosti, ktorú si privodil na závode Critérium du Dauphiné. T ento rok pre zmenu vynechal hlavnú časť sezóny kvôli náročnej operácii, ktorá mala viac spriechodniť zúženú tepnu v nohe.

"Počas pretekov som začal pociťovať určité príznaky. Keď sme išli do kopca treba 300-350 wattov, cítil som, že pravá noha pracuje normálne, ale ľavá to nezvláda a kolabuje. Dostávala málo krvi, "popisoval ešte na jar svoje zážitky. A tak išiel pod skalpel. Na operácii má tri pamiatky, jednu na bruchu, dve na nohe.A hneď po nej hovoril. "Teraz síce maródujete, ale v závere sezóny by som mohol byť čerstvejší." Ako v roku 2010…

Vtedy nielen že vyhral tímovú časovku, on ovládol aj tú individuálne, ktorá bola rovnako ako tá tohtoročná 17. etapou Vuelty . Je to až úsmevné, nakoľko sa tento rok podobá tomu spred pár rokov. "Bolo to moje prvé víťazstvo v časovke a ešte na Vuelte s tým, že som porazil Cancellaru. Čo lepšieho sa mohlo stať? "Spomína s odstupom.

V c elkovom poradí sa vtedy posunul na tretiu priečku, ktorú udržal až do Madridu. A tento rok? "Teraz som super šťastný. Všetko vyšlo podľa plánu. Nemali sme určeného človeka, ktorý cieľom prejde prvý, na tej trase to ani nešlo. Holt to vyšlo na mňa.Je to síce trochu zvláštny spôsob, ako sa dostať do červeného trikote, ale zajtra ho povezie s hrdosťou, "usmieval sa po dojazde čerstvý víťaz.

A ak zopakuje svoju spanilú jazdu? "Asi nie, máme tu Van Garderen sa Sánchezom. Ale budeme bojovať na všetkých frontoch. "


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen