Dienstag, 11. April 2017

Skôr desil súpera. Teraz Ananidze bojuje o miesto v Spartaku

Vo svojich šestnástich rokoch debutoval v národnom tíme. V sedemnástich sa stal najmladším strelcom ruskej ligy a futbalistom roka svojej krajiny. Štart do seniorskej kopané mal gruzínsky talent, Zanoo Ananidze skvostný. Napriek tomu teraz neprežíva zrovna najlepšie obdobie.
Zanoo Ananidze sa narodil 10. októbra 1992 v prímorskom mestečku Kobuleti. Už od malička ho jeho otec Amirani, bývalý futbalista, viedol k tomuto športu. Sám ho tiež do synových dvanástich rokov v Kobuleti trénoval. Potom si ho vyhliadli Dinamo Tbilisi a mladý Zanoo sa pripojil k najlepšiemu gruzínskemu mužstvu.
Už vtedy sa u neho začali prejavovať jeho najväčšie prednosti.Na pozícii ofenzívneho záložníka dokonale čítal hru a skvele prihrával. Práve kvôli týmto vlastnostiam si ho po roku a pol vytiahlo do svojich radov Dynamo Kyjev. V trinástich a pol rokoch si Ananidze vyskúšal prvý zahraničný angažmán.
Avšak prielom pr išiel až o ďalších osemnásť mesiacov. Z ukrajinskej metropoly sa v lete 2007 sťahoval do ruského hlavného mesta. Vybral si ho Spartak Moskva. Na scout tohto klubu urobil Ananidze prvý a zároveň najväčší dojem v zápase národných celkov do 17 rokov, kedy jeho Gruzínska prišla do Moskvy, aby sa stretla s výberom Ruska. "Som šťastný, že môžem hrať práve vo Spartaka.Ich štýl sa mi páči oveľa viac ako ten, ktorý sme hrali v Kyjeve, " konštatoval pre oficiálnu stránku UEFA vtedy pätnásťročný Gruzínec.
Najmladší strelec v histórii
Vzhľadom k svojmu mladému veku pôsobil prvé dve sezóny v mládežníckom družstve. Prelom nastal na konci tej druhej. Pred začiatkom ročníka 2009/10 si ho tréner Valery Karpin vytiahol do "áčka". Ruský stratég o ňom vyhlásil: " pri svojich 170 cm sa musia v osobných súbojoch cítiť ako pierko. Súpera tak musí prekonať svojou schopnosťou rýchlo myslieť a jeho zručnosťami s balónom.To sú jeho silné stránky. "
Premiérový štart si pripísal 15. júla 2009, keď v Ruskom pohári odohral proti Krasnodaru (2: 1) celých deväťdesiat minút a hneď sa tiež zapísal do streleckej listiny. jeho bránka navyše mala punc víťazstva.
Víťazný gól si pripísal aj o tri mesiace neskôr. Pritom sa zapísal do historických tabuliek ruskej ligy. Keď 18. októbra 2009 otvoril v 40. minúte účet zápasu s mestským rivalom Lokomotivom (3: 0), tak sa stal najmladším strelcom v Premier lige. Bolo mu 17 rokov a 8 dní. Začal tak vábiť hľadáčiky európskych veľkoklubov. Najviac sa hovorilo o anglickom duu, Liverpool - Arsenal, či talianskom AC Miláno.Spartak svojou vychádzajúcu hviezdu ale odmietol predať.
Rok 2009 môže Ananidze považovať doteraz za svoj najlepší. V podstate mu vyšlo všetko, na čo siahol. Okrem zápisu do análov ruskej kroniky prvýkrát nastúpil aj za národný tím . V kvalifikačnom mači pre Taliansko (5. septembra 2009) si zahral vedľa takých borcov ako Levan Kobiashvili alebo Kakha Kaladze. Práve Kaladze nemá dobré spomienky na toto stretnutie. Dal si dva "vlastnÃk" a Gruzínsko prehrala 0: 2.
Ananidze sa tiež dočkal svojho prvého individuálneho ocenenia na seniorskej úrovni.V pouhých sedemnástich rokoch sa stal futbalistom roka.
Víťazný gól v play-off Európskej ligy
Ešte viac sa vryl do pamäti fanúšikov Spartaka o dva roky neskôr v Európskej lige. 17. februára 2011 na seba v 1/16 finále narazili dva celky, ktoré obsadili tretie miesto v základných skupinách Ligy majstrov, a tak putovali o "level" ktorej. Švajčiarska Bazilej bola miernym favoritom. Prvé stretnutie sa hralo práve v St. Jakop Parku. Domáci išli po polčase do vedenia 2: 0. Nič nenasvedčovalo tomu, že by mohli tento duel stratiť. Lenže prišlo zníženie a potom červená karta pre Shaqiriho. Dvadsať mi nút pred koncom Dzjuba vyrovnal.V samotnom závere prišla chvíľa pre Ananidzeho.
Moskovčania mali výhodu štandardnej situácie. Ananidze sa dohodol so spoluhráčom, nech mu len pristrčí loptu na jeho silnejší pravačku. Ten poslúchol a rana gruzínskeho talentu skončila aj s prispením pravej tyči v bráne. Spartak vyhral 3: 2 a do odvety si tak odniesol sľubný náskok. Ten udržal a po remíze 1: 1 postúpil ďalej.
Táto trefa je doteraz jedinou, ktorú 21-ročný hráč strelil v európskych pohároch, a opäť bola víťazná.
Poznamenala ho smrť otca < br>
Jeho dobre rozbehnutá kariéra sa však pred dvoma rokmi trochu zasekla. Začalo to na jeseň roku 2012, keď v štyridsiatich ôsmich rokoch zomrel jeho otec.V januári 2013 utrpel aj svoje prvé vážne zranenie. Počas tréningu si poranil meniskus, s ktorým musel na operáciu. Na mesiac tak vypadol z tréningového rytmu. A keď sa zdalo, že je všetko tak, ako bol o predtým, prišla ďalšia rana. Tentoraz sa ozvala holeň a trojtýždňovú pauza. Ananidze potom nedostával toľko príležitostí, a tak ho vedenie dalo k dispozícii ostatným na polročné hosťovanie.
"Z niekoľkých ponúk som si vybral Rostov. Niekedy človek potrebuje urobiť krok späť, aby potom mohol urobiť dva vpred, " vysvetľoval svoje rozhodnutie. Svojimi výkonmi pomohol k 10. miestu po polovici tohto ročníka. Rozlúčil sa s bilanciou 15/1 a od januára opäť trénuje so Spartakom.Či sa presadí, alebo znovu odíde, rozhodnú nasledujúce týždne a mesiace.

ZDROJE:
http://www.uefa.com/memberassociations/association=rus/news/newsid = 1604204.html
http://www.georgiatoday.ge/article_details.php?id=11292
http://www.transfermarkt.co.uk/en/basics/spielervergleich/basics_105496_105496.html

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen